VG2: Ambulansefag

Som ambulansefagarbeider vil din viktigste arbeidsoppgave være å redde liv.

Utrolig dyktige lærere som brenner for faget

Ambulansefag på Lukas

Ingen ledige plasser skoleåret 18/19

Ambulansetjenesten er den forlengede arm av spesialisthelsetjenesten og har ansvar for akuttmedisin utenfor sykehus. Gjennom ambulansefag vil du tilegne deg praktisk og teoretisk kunnskape som vil gjøre deg i stand til å ivareta pasienters liv og sikkerhet på ulykkes- og sykdomssted og under transport. Du vil lære å sette i gang akuttmedisinske tiltak, gjøre prioriteringer mellom pasienter i situasjoner der flere er skadd, kontrollere kjøretøy og medisinsk utstyr og mye mer.

Man blir god på det man øver på! Vi trener derfor jevnlig på realistiske situasjoner og praktisk utøvelse av ambulansefaget gjennom øvelser med for eksempel Røde kors.

På Lukas utdanner vi folk som vil jobbe med mennesker. Samtidig ser vi at at teknologi blir stadig viktigere i alle sektorer – både gjennom å erstatte menneskelige oppgaver, men også ved å muliggjøre nye og bedre arbeidsmetoder. Derfor har undervisningen vår et stadig større fokus på samspillet mellom mennesket og teknologi, hvilke utfordringer og muligheter dette gir for både pasient/bruker og ambulansearbeider, og hvordan man som helsepersonell kan bruke moderne teknologi i samspill med det menneskelige aspektet av helsearbeid for å gi en sterkere spesialisthelsetjeneste i fremtiden.

Ambulansefaget forutsetter god fysisk og psykisk helse, og evne til tverrfaglig samarbeid, å vise empati og medmenneskelighet.

Vi er en liten skole med flere lærere per elev, noe som gir oss muligheten til å skape og bevare et godt miljø for elevene som går her. Det gjør at du får god kontakt med både lærerne og medelevene. Hos oss skal alle bli sett, inkludert og bli tilrettelagt for.

Etter å ha fullført VG2 Ambulansefag kan du enten gå videre som lærling og ta fagbrev, eller du kan ta Påbygg til generell studiekompetanse på VG3. Du kan også ta videreutdanning på fagskole hvis du har yrkeskompetanse (med eller uten fagbrev), generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Som ambulansearbeider kan man jobbe i helseforetak, kommuner, private organisasjoner og bedrifter.

For mer informasjon om fag, yrker og mere, se vilbli.no

Inntakskriterier lærlingplass

Førerkort
Blant annet helseforetakene Midt-Norge, Oslo og Akershus stiller krav om at lærlingen har varig førerkort klasse B ved tiltredelse. Det betyr at man må fylle 20 år innen oppstart av læretiden. Det forventes at flere foretak vil innføre krav om varig førerkort på grunn av ny akuttforskrift.

Uttrykningskjøretøy
For å kunne kjøre uttrykningskjøretøy er det i førerkortforskriften tilleggskrav i forhold til helse. Foretakene krever derfor at de som søker læreplass har med helseattest som viser at de tilfredsstiller helsekrav for kompetansebevis 160 (uttrykningskjøring). Disse helsekravene er de samme for klasse D (buss) og utelukker for eksempel søkere med diabetes type 1, epilepsi, krampeanfall etter fylte 18 år, noen typer ADHD og ADD og ukorrigerbar syns- eller hørselshemming med mer.

Fysiske tester
De aller fleste foretakene krever at de som søker læreplass består fysisk test. Disse er forskjellige fra foretak til foretak. Eksempel kravene for de søker læreplass i Midt-Norge: 3000 m løping på mindre enn 19 minutter, 15 sit-ups, 15 armhevinger, 45 sekunder i planke, parvis løft og holde 90 kg båre i 2 minutter og parvis bære 80 kg i bærestol opp og ned 2 etasjer.

• SøknadsfristOrdinær søknadsfrist 1 mars.
  • Pris8.000,- per semester

• Opptakskrav

Man må ha fulført VG1 helse- og oppvekstfag og ha førerkort klasse B for å kunne søke VG2 Ambulansefag.

• Veien videre

For mer informasjon om videre studie- og jobbmuligheter, se vilbli.no

• Felles programfag: Grunnleggende helsefag, ambulansemedisin, ambulanseoperative emner